Jaketa hírmondó - 2017/2

Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg megfelelően klikkeljen ide!

jaketa hírmondó - 2017/2

2017. január 25.

logo
---
banner
---

Tisztelt Látogató!

 

Finomított olaj in situ mérése felszíni és felszín alatti vizekben

A talajvíz szennyezések jelentős részét kőolajszármazékok (pl. üzemanyagok) okozzák, és az illékony aromás szénhidrogéneket tartalmazó szennyezések, számukat és mértéküket tekintve, viszonylag jelentősek. A BTEX komponenseknek (benzol, toluol, etil-benzol és xilolok) jó a vízoldhatósága, tehát nagy mobilitásúak, ugyanakkor biológiailag könnyen bonthatók, azaz viszonylag hamar eltávolíthatók a vízből. E tulajdonságaik révén jó indikátor vegyületek is, azaz a szennyezés bekövetkeztét követően, oldott formában hamar megjelennek a vizekben, jól jelzik a szennyezés térbeli és időbeli alakulását, és bomlásuk révén támpontot biztosítanak a szennyeződés jövőben várható sorsát illetően. Mindezeken túl, a szennyeződést alkotó vegyi anyag spektrum legtoxikusabb komponenseinek tekinthetők.

Optical sensorsFontos tehát ezen komponensek időben és térben gyakori észlelése, ami konvencionális eljárásokkal nem olcsó feladat. Az Aqauread finomított olaj szenzor egy merülő, fix válaszú fluorométer, avagy optikai elektróda, amely felszín alatti és felszíni vizekben egyaránt alkalmazható. Optikai elektródáról lévén szó, természetesen nem várható el az analitikai pontosság, viszont kb. 10 mg/l (naftalin) koncentrációig kiválóan alkalmas in-situ mérések céljából. A szenzor a legtöbb Aquaprobe szondába telepíthető, és hordozható vagy fixen telepített műszerként alkalmas az aromás komponensek alkalmi vagy folyamatos mérésére.

További részletes információk a szondákról és elektródákról, valamint a finomított olaj méréséről az alábbi linken olvashatók.

Bővebben

--
Főoldal | Kapcsolat
--

Ezt a hírlevelet a(z) címre küldtük.
Ha nem szeretne több hírlevelet kapni tőlünk