Légkábeles vagy nem-légkábeles adatgyűjtő?

Írta: Jakab András on .

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség egy légkábeles és egy nem-légkábeles (abszolút nyomású) vízszint adatgyűjtő között, és melyik a jobb. Ez a cikk megpróbálja összefoglalni azokat az információkat, melyeket az előző kérdésekre jellemzően adunk.

Az elsődleges különbség a két adatgyűjtő között, hogy a légkábeles változat esetében az adatgyűjtőtől a talajfelszínig egy csövet (légvezetéket) kell vezetni, amely az adatgyűjtő nyomás-szenzorát kapcsolatba hozza a légköri nyomással. A nem-légkábeles verzió esetében nincs szükség ilyen csőre.

Az, hogy melyik adatgyűjtő típus megfelelő egy adott alkalmazás esetében, több tényezőtől függ. Ezek közül megemlítendők az üzemeltetési különbségek, valamint a mérési pont adottságai, úgy mint a vízmélység vagy a várható vízszint változások. Az alábbiakban megnézzük, hogyan befolyásolják ezek a tényezők az adatgyűjtő működését: telepítését, üzemelését/üzemeltetését és pontosságát.


Az adatgyűjtő telepítése

A telepítés szempontjából a nem-légkábeles adatgyűjtő esetében könnyebb a helyzetünk: egy pontosan megmért hosszúságú adatkábelen vagy zsinóron le kell engedni az adatgyűjtőt a kútba. A légkábeles adatgyűjtő esetében egyszerre kell kezelni az adatkábelt és magát a légvezetéket (csövet). Gondosan kell ügyelni arra, hogy légvezeték ne sérüljön meg a lehelyezés során, de járulékos hibaforrás, hogy az adatkábel és a légvezeték párosítása nehezebbé teszi az adatgyűjtő pontos lehelyezési mélységnek a megállapítását. Sekély alkalmazások esetében a légvezeték miatti többlet telepítési komplexitás minimális és a sérülés lehetősége is kisebb, de a mélység növekedésével a felmerülő problémák is nőnek.

Az adatgyűjtő üzemelése/üzemeltetése

Az adatgyűjtők üzemelése alapvetően azonos módon történik. Adatokat gyűjtenek felügyelet hiányában, melyek közvetett vagy közvetlen kiolvasással letölthetők. Az adatgyűjtőhöz való közvelten hozzáférés a telepítés megismétlését jelenti, tehát a nem-légkábeles adatgyűjtővel - a fenti okok miatt - egyszerűbb a helyzet. A közvetett kiolvasás esetében nincs vagy csak minimális a különbség. Ettől függetlenül, üzemeltetési szempontokból, a légkábeles adatgyűjtő több karbantartást (tisztítást, deszikálót) igényel.

A nem-légkábeles adatgyűjtők esetében szükség van légköri nyomáskompenzációra, tehát az adatgyűjtővel együtt üzemelő légköri nyomás adatgyűjtőre is szükség van. A legtöbb esetben, egy mérési területen egyetlen barometrikus adatgyűjtő elégséges tetszőleges számú vízszint adatgyűjtő mellé. A nyomáskompenzációt az adatgyűjtőhöz rendszeresített feldolgozó szoftver végzi, így annak ellenére, hogy többlet műveletet jelent, elvégzése automatikusan történik. A légkábeles adatgyűjtők által gyűjtött adatok esetében nincs szükség nyomáskompenzációra.

Az adatgyűjtő pontossága

Jelentős különbség a két adatgyűjtő típus között, hogy a mért légköri nyomásadatok felhasználhatók a barometrikus hatásfok meghatározására, ami főleg nyomás alatti vízadók esetében akár szignifikáns mértékű is lehet. A nem-légkábeles adatgyűjtők esetében ez az előny kulcsfontosságú, mivel a légkábeles adatgyűjtők 100%-os barometrikus hatásfokot feltételeznek, és nem biztosítanak adatot annak ellenőrzésére.

Az adatpontosság a sikeres monitoring projektek legfontosabb követelménye. A pontosság kérdését cikkünk nem hivatott tárgyalni, de néhány általános irányelv alapján eldönthető, hogy adott körülmények mellett, mely típusú adatgyűjtő esetében számíthatunk nagyobb adatpontosságra. Sekély alkalmazásoknál, ahol az adatgyűjtő a talajvíz szintjéhez közeli szintre (mélységbe) telepíthető, légkábeles adatgyűjtő alkalmazásával egy árnyalattal nagyobb pontosságra számíthatunk. Olyan esetekben viszont, ahol az adatgyűjtőt nagyobb mélységbe kell telepíteni - a várható nagy vízszint ingadozás vagy egyéb okok miatt - a nem-légkábeles adatgyűjtő a telepítési mélység növekedésével jobb adatpontosságot biztosít.

A Jakab és Társai Kft. a Diver nem-légkábeles adatgyűjtőket ajánlja. A fentiek alapján látható, hogy a nem-légkábeles adatgyűjtők telepítése egyszerűbb, kevesebb karbantartást igényelnek, és szélesebb alkalmazási körben kínálnak nagyobb pontosságot.