Bányamodellezés Visual MODFLOW Flex-el

Írta: Jakab András on .

Visual MODFLOW Mine Modeling

A Visual MODFLOW Flex szoftvert gyakran használják bányaterületek modellezésére. A modellek célja a döntéshozatali folyamat támogatása olyan kérdésekben, amelyek a felszínalatti vizeket érintik. Egy talajvíz modellel leírható az áramlási rendszer (Kuchling és tsai.), értékelhetők a különböző bányatevékenységek hatásai, mint pl. a víztelenítés vagy az alaphozam csökkenés, értékelhetők a talajvíz szennyeződések hatásai (Tiwary és tsai.), és elemezhetők a kárenyhítő beavatkozások. A modell lehetővé teszi az információk jobb kommunikálását is a közvélemény vagy a hatóságok irányába.


A talajvíz modell felépítése adatokat igényel a geológiai adatoktól a szivárgási tulajdonságokon keresztül (pl. szivárgási tényező eloszlás) a kalibrációs / monitoring (vízszintek, hozamok, koncentrációk) adatokig. A modell komplexitása függvényében, a rendelkezésre álló adatok elégségesek lehetnek egy megfelelő modell felépítéséhez, viszont a bányatevékenységek haladtával párhuzamosan végzett folyamatos adatgyűjtésre szükség lehet a modell megbízhatóságának javítása érdekében.

A termelĂ©si fázisok során, a talajvĂ­z modellek Ă©s a 3D geolĂłgiai tömbmodellek egyĂĽttes alkalmazása hasznos lehet a talajvĂ­ztĂĽkörre gyakorolt hatások meghatározása Ă©rdekĂ©ben. A Visual MODFLOW Flex által számolt potenciálfelĂĽletek megjelenĂ­thetĹ‘k a legelterjedtebb bányatervezĹ‘ alkalmazásokban (pl. MicroMine). Egyszerűen csak ki kell exportálni a kĂ­vánt idĹ‘pontokra számolt (30 nap, 60 nap, 300 nap, stb.) cellaközĂ©pponti potenciálokat, mely idĹ‘pontok adott elĹ‘re jelzett termelĂ©si fázisoknak felelnek meg. A szoftveralkalmazások egyĂĽttes használata lehetĹ‘vĂ© teszi a bányajáratok vagy bányagödrök elárasztása veszĂ©lyĂ©nek folyamatos ellenĹ‘rzĂ©sĂ©t a bányatevĂ©kenysĂ©gek során.


Referenciák

Kuchling, K., Chorley, D., Zawadzki, W. Hydrogeological Modeling of Mining Operations at the Diavik Diamonds Project. In: Environmental Issues and Management of Waste in Energy and Mineral Production. 689-696. 2000.

Tiwary, R.K., Dhakate, R., Anando Rao, V., and Singh, V.S. Assessment and Prediction of Contaminant Migration in Ground Water from Chromite Waste Dump. Environmental Geology. Volume 48, August 2005. 4-5:420-429.


Visual MODFLOW Flex főoldal