Öntisztító szondák alkalmazásának előnyei

Írta: Jakab András on .

AP-7000

Manapság már kevesen vitatják, hogy a felszínalatti és a felszíni vizekben megbízhatóbb eredményeket kapunk permanens jelleggel kihelyezett vízminőség szondákkal, mint azonos mérési paraméterekkel jellemezhető szondákkal, de időszakos in-situ v. ex-situ (levett minta) mérések során.

Természetesen, mindkét mérési eljárásnak vannak egyéb, műszaki v. gazdasági előnyei és hátrányai.

A teljesség igénye nélkül, a permanens rendszerek legfontosabb előnyei:

  • a nagy mĂ©rĂ©si gyakoriság,
  • az azonos mintavĂ©teli pontra Ă©rvĂ©nyes mĂ©rĂ©sek,
  • az akklimatizált szenzorok (hĹ‘mĂ©rsĂ©klet, stb.),
  • az emberi erĹ‘forrás mellĹ‘zĂ©se a mĂ©rĂ©skor,
  • stb.

A hátrányok közül megemlíthetők:

  • a magasabb beruházási költsĂ©gek,
  • a biztonsági vonatkozások, vagy
  • a karbantartási problĂ©mák

A fenti hátrányok közül az első csak látszólag tűnik hátránynak, ti. az adatmennyiség és az adatsorokban rejlő információk valószínűleg nagyobb értéket jelentenek, mint a műszer bekerülési ára, arról nem is beszélve, hogy az ilyen rendszerek képesek riasztásokat generálni, tehát adott esetben fontos, kármegelőzési intézkedéseket lehetővé tevő információkat generálni. A biztonsági vonatkozások minimális beruházási költségekkel viszonylag könnyen megoldhatók.


Ami a karbantartási problémákat illeti, a legfontosabb tényező a permanensen kihelyezett szenzorok esetében, a lerakódásoknak és az egyéb, mérést gátló szennyeződéseknek a kiküszöbölése. Ezek a problémák főleg felszínalatti mérési pontok, vagy állóvizek esetében jelenthetnek nagyobb gondot, de előfordulhatnak folyóvizek esetében is.

A problĂ©ma megoldása szerencsĂ©re adott. Az Aquaread szondacsalád legnagyobb tagja, az AP-7000 szonda, rendelkezik egy eltávolĂ­thatĂł mechanikus öntisztĂ­tĂł rendszerrel, amely minden mĂ©rĂ©si ciklus elĹ‘tt megtisztĂ­tja a szonda szenzorjainak mĂ©rĹ‘felĂĽletĂ©t (ld. a fenti ábrát). A hatĂ©konyságát illetĹ‘en, az alábbi ábrákon bemutatunk egy olyan AP-7000 szondát, amelyet 2 hĂ©t után emeltĂĽnk ki a mĂ©rĂ©si pontbĂłl. A szonda 7 elektrĂłdával (ion-szelektĂ­v ill. optikai elektrĂłdák) van felszerelve. Ezek összesen 9 paramĂ©tert mĂ©rnek, további 2 paramĂ©tert (mĂ©lysĂ©g Ă©s hĹ‘mĂ©rsĂ©klet) mĂ©r maga a szonda, Ă©s 4 paramĂ©tert a szonda szoftvere a mĂ©rt paramĂ©terekbĹ‘l számol. A fotĂłk alapján megállapĂ­thatĂł, hogy a mĂ©rĂ©si körĂĽlmĂ©nyek közel sem ideálisak, mert elĂ©g számottevĹ‘ biolĂłgiai lerakĂłdás találhatĂł az elektrĂłdák felĂĽletĂ©n. Ennek ellenĂ©re, maguk a mĂ©rĂ©si pontok (optikai Ă©s ion-szelektĂ­v membrános szenzorok) szĂ©p tiszták. KöszönhetĹ‘ mindez a viszonylag gyakori tisztĂ­tásnak, ti. a rendszer 10 percenkĂ©nt mĂ©r, tehát ugyanilyen gyakorisággal meg is tisztĂ­tja a mĂ©rĂ©si felĂĽleteket a kefĂ©s forgĂł mechanizmus segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

AP-7000 teljes

A mérési pontból kiemelt szonda a mérőkamra szerepét betöltő hüvely eltávolítását követően

AP-7000 részlet

Látható, hogy az öntisztító rendszer alsó keféjétől jobbra lévő nitrát (ion-szelektív), kromoforikus oldott szerves anyag (optikai; világító sárga), kék zöld-alga (optikai; nem világító piros) és kombinált pH/Redox potenciál elektródák felületei teljesen tiszták, garantálva a megbízható hosszú távú üzemelést.


Az üzemeltetési tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeres ellenőrzése során (kb. havonta van ellenőrzés) egyik elektróda kalibrációja sem csúszott el 10%-nál nagyobb mértékben sőt, inkább az ennél jóval kisebb elcsúszások a jellemzőek. Ugyanakkor, a rendszer energia felvétele is elég csekély ahhoz, hogy az akkumulátor akár egy teljes monitoring cikluson át – halastóról lévén szó, kb. 5-6 hónapos intervallumra kell gondolni – töltött állapotban maradjon.