Finomított olaj detektálása és annak szükségessége

Írta: Jakab András on .

Finomított olaj mérése

A finomított olajok, avagy a kőolajszármazékokban található illékony szerves vegyületek, mint a benzol, a toluol, az etil-benzol és a xilolok (BTEX) mind mérhetők fluoreszcencia eljárásokkal (fluorométerrel). Bőrön keresztüli felszívódás, lenyelés vagy belégzés útján emberekre és állatokra egyaránt veszélyesek. Rátapadnak a halak kopoltyújára, és befolyásolják a légzésüket, de tapadnak, és ezáltal tönkre tehetik a tápláléklánc fontos alapelemeit képező algákat és a planktonokat.

A finomított olajok fontosabb eredetforrásai közül megemlíthetők a nyersolaj finomítási folyamatok, a csapadék lefolyás, valamint a burkolt felületekről, töltőállomásokról elfolyó/elszivárgó folyadékok, a gépjármű, a műanyag és a vas/acéltermékek gyártási folyamatai. Vezetékekből, tartályokból és konténerekből való szivárgások révén, szintén szennyezhetik a környezetet.

A finomított olajok jelenlétét kimutató szondák lehetővé teszik a vízben található olaj mennyiségének a mérését. A szokásos mérési eljárások gáz- vagy folyadékkromatográfiás módszereket alkalmaznak, ezek viszont rendkívül drágák. Ezzel szemben, a finomított olajt kimutató mérőműszerekkel in-situ eljárás során hamar észlelhetők ezek a vízben oldott vegyületek, tehát gyors, megelőzésre és mentesítésre irányuló reagálási lehetőséget biztosítanak.


Mikor alkalmazzuk az Aquaread finomított olaj szenzorját?

A finomított olaj vízben történő monitoringjának számos alkalmazása lehet. Folyamatosan mérhetjük például a finomító üzemek kibocsátott vizét. Mint fentebb is ismertettük, az olajszennyezések vízi környezeti hatásai pusztítóak lehetnek, és a kibocsátási pontok figyelése létfontosságú lehet a környezeti katasztrófák megelőzése tekintetében. Egy finomított olaj mérésére tervezett szonda képes, sós- és édesvízi környezetben egyaránt, a vízoszlop teljes vertikumában kimutatni az olaj jelenlétét. Az AP-7000 Aquaprobe szonda 100 m mélységig, az AP-5000 50 m mélységig, az AP-2000 és az AP-LITE szondák pedig 30 m mélységig képesek vizsgálni a vízminőséget.

Az Aquaread finomított olaj szenzorja egy opcionális (v. kiegészítő) optikai elektróda, amely kompatibilis mind a 4 fenti Aquaprobe szondával. Azáltal, hogy a szenzort egyszerűen csak be kell csavarozni a szonda egyik szabad foglalatába, lehetővé teszi, hogy az olaj jelenlétét a többi sztenderd vízminőségi paraméter mérésével együtt ellenőrizzük.

RefOil


Hogyan működik a finomított olaj szenzor?

Az Aquaread finomított olaj mérője egy merülő, fix válaszú fluorométer, amely 285 nm (közepes UV) hullámhosszú gerjesztést hoz létre, majd detektálja a 330 nm és 370 nm közötti maradék fluoreszcenciát. Az elektróda fluoreszkálásra készteti a finomított olajban található aromás szénhidrogéneket, majd méri a fluoreszcencia eredményeként emittált hosszabb hullámhosszú fényt. A detektált fluoreszcencia mértéke arányos a vízben található finomított olaj koncentrációjával. Az elektróda 0 és 10.000 µg/l (ppb) tartományban 0,1 µg/l felbontással pontos megbízható eredményeket produkál.

Tekintettel arra, hogy a pontosságot befolyásolja az azonos hullámhosszon fluoreszkáló egyéb vegyületekkel való interferencia, a fluoreszcencia alapú mérési technikák terepi viszonyok között soha nem lesznek a laboratóriumi körülmények között, gáz- vagy folyadékkromatográfiás módszerekkel végzett mérésekkel azonos pontosságúak. Az interferencia jelentkezhet a turbiditás, a különböző olajfajták eltérő fluoreszcens válasza, a hőmérséklet és a fényviszonyok miatt is.

A finomított olaj szenzor olyan felhasználók számára praktikus, akik a finomított olaj jelenlétét vagy hiányát kívánják detektálni. A fluorometria nem ideális kvantitatív módszer, de jóval pontosabb eredmények érhetők el, ha a mérési eredményeket, vett minták sztenderd laboratóriumi mérési eredményei alapján poszt-kalibráljuk.


Az Aquaread vízminőség monitoring eszközei

Az Aquaread magas minĹ‘sĂ©gű több-paramĂ©teres szondáit kimondottan terepi használatra terveztĂ©k. Az eszközök alkalmasak fix Ă©s pontszerű monitoringra. Az AP-7000, mivel öntisztĂ­tĂł mechanizmussal Ă©s 6 kiegĂ©szĂ­tĹ‘ porttal rendelkezik, ideális választás a hosszĂş ideig tartĂł permanens kihelyezĂ©sek esetĂ©n. A skála másik vĂ©gĂ©n találhatĂł az AP-LITE szonda, amely olyan alkalmazásokhoz kiválĂł opciĂł, ahol nincs szĂĽksĂ©g egyszerre több paramĂ©ter mĂ©rĂ©sĂ©re. Ez a hordozhatĂł szonda csupán egy cserĂ©lhetĹ‘ optikai szenzort tartalmaz, Ă©s ideális pl. a finomĂ­tott olaj mĂ©rĂ©sĂ©re.

AP-7000Optical sensorsAP-Lite-Sleeve-Off-EL-Out