Nitrát és ammónium/ammónia mérése vizekben

Írta: Jakab András on .

Nitrát monitoring

A vízi ökoszisztémák növényeinek növekedésében az egyik meghatározó tápanyag a nitrogén (nitrát és ammónium). Fő forrásaként megemlíthetők a szennyvíztisztító telepek, a településekről, a szántóföldekről és az állattartó telepekről származó lefolyás, de származhat a szerves anyagok bomlásából, valamint műtrágya bemosódásból is. A nitrát vízoldható, és a fel nem használt mennyiség beszivároghat a talajba és a vízadó rétegekbe, potenciálisan elszennyezve azokat.

A nitrát tehát egyrészt lényeges tápanyag, másrészt pedig vízszennyező, amely befolyásolja a növények és az állatok életkörülményeit, valamint a víz felhasználását. A túl sok nitrát eutrofizációhoz vezethet, aminek egyik következménye az oxigénhiány.

A szervetlen nitrogén a vizekben elsősorban ammóniumion formájában van jelen, ami önmagában nem jelent veszélyt az élő szervezetekre (pl. a halakra). Lúgos közegben viszont ammónia keletkezik, ami viszont már toxikus.

Lényeges tehát, hogy a vízi ökoszisztémákban – más paraméterek mellett – egy időben tudjuk mérni a víz lúgosságát (pH-ját), valamint a nitrát és az ammóniumion tartalmát, melyek alapján meghatározható az ammónia koncentráció. Ideális esetben mindezt folyamatosan és online adattovábbítással, lehetőséget biztosítva az azonnali beavatkozásra.


A nitrát és az ammóniumion/ammónia mérése

Az Aquaread által gyártott többparamĂ©teres vĂ­zminĹ‘sĂ©g ellenĹ‘rzĹ‘ szondák (Aquaprobe) nitrát Ă©s/vagy ammĂłnium elektrĂłdákkal is elláthatĂłk, mely elektrĂłdák, a sztenderd paramĂ©tereket (pl. a pH-t, EC-t, oldott oxigĂ©nt, Redox potenciált, stb.) szenzorok mellett kiegĂ©szĂ­tĹ‘ szenzorkĂ©nt, azokkal egyĂĽtt mĂ©rnek. MindkĂ©t elektrĂłda (nitrát Ă©s ammĂłnium) ion-szelektĂ­v, tehát az ionos aktivitás által lĂ©trejövĹ‘ elektromos potenciál alapján határozzák meg az adott ion koncentráciĂłját a vĂ­zben. HordozhatĂł alkalmi mĂ©rĂ©si rendszerben a mĂ©rt potenciálváltozást a GPS Aquameter mg/l Ă©rtĂ©kre konvertálja, Ă©s kijelzi. Ha a szonda egy online monitoring rendszer keretĂ©ben ĂĽzemel, akkor az eredmĂ©nyek webes felĂĽleten kerĂĽlnek megjelenĂ­tĂ©sre. A nitrát elektrĂłda 0 – 30.000 mg/l tartományban mĂ©r ±10% v. 2 mg/l pontossággal, az ammĂłnium elektrĂłda pedig 0 – 9.000 mg/l tartományban azonos pontossággal. MindkĂ©t elektrĂłda használhatĂł az AP-2000, az AP-5000 Ă©s az AP-7000 szondákkal Ă©s opcionálisan az AP-800 szondával.

Az AP-2000 Ă©s az AP-5000 szondák hordĂłzhatĂłk, Ă©s ideálisak egyik pontrĂłl a másikra valĂł hordozáshoz, az AP-7000 pedig, amellett, hogy akár hordĂłzhatĂł szondakĂ©nt is használhatĂł, öntisztĂ­tĂł mechanizmusa rĂ©vĂ©n tökĂ©letes választás hosszabb távĂş lehelyezĂ©sekhez.

Telemetria doboz


Az Aquaread vízminőség monitoring eszközei

Az Aquaread magas minĹ‘sĂ©gű több-paramĂ©teres szondáit kimondottan terepi használatra terveztĂ©k. Az eszközök alkalmasak fix Ă©s pontszerű monitoringra. Az AP-7000, mivel öntisztĂ­tĂł mechanizmussal Ă©s 6 kiegĂ©szĂ­tĹ‘ porttal rendelkezik, ideális választás a hosszĂş ideig tartĂł permanens kihelyezĂ©sek esetĂ©n. A skála másik vĂ©gĂ©n találhatĂł az AP-LITE szonda, amely olyan alkalmazásokhoz kiválĂł opciĂł, ahol nincs szĂĽksĂ©g egyszerre több paramĂ©ter mĂ©rĂ©sĂ©re. Ez a hordozhatĂł szonda csupán egy cserĂ©lhetĹ‘ optikai szenzort tartalmaz, Ă©s ideális pl. a klorofill mĂ©rĂ©sĂ©re.

AP-7000Optical sensorsAP-Lite-Sleeve-Off-EL-Out