WMS szerverek a Surfer és más GS programokban

√ćrta: Jakab Andr√°s on .

A Surfer 12 √©s 13, a MapViewer 8 √©s a Didger 5 verzi√≥i lehetŇĎs√©get adnak arra, hogy k√©nyelmesen r√°csatlakozzunk egy WMS szerverre (Web Map Service ‚Äď webes t√©rk√©p szolg√°ltat√≥), ahonnan automatikusan t√©rk√©pr√°t√©tek t√∂lthetŇĎk le a megnyitott projektbe.

A WMS szerverek

A programok sz√°mos olyan WMS szerver linkj√©t tartalmazz√°k, amelyek megb√≠zhat√≥knak tekinthetŇĎk. Fontos tudni viszont, hogy a WMS szerverek gyakran le√°llhatnak, vagy nem mindegyik t√©rk√©pr√©teg mŇĪk√∂dik. Az is elŇĎfordulhat, hogy bizonyos r√©tegek l√°tsz√≥lag nem mŇĪk√∂dnek, de a nagy√≠t√°st megv√°ltoztatva, lehetŇĎv√© v√°lik a r√©teg megjelen√≠t√©se.

A be√©p√≠tett linkeken k√≠v√ľl, lehetŇĎs√©g van tov√°bbi WMS szerverek hozz√°ad√°s√°ra. Ehhez, jobb eg√©rgombbal a ‚ÄěDownload Online Maps" dial√≥gus valamelyik fŇĎ kateg√≥ri√°j√°ra (pl. Imagery, U.S. Data, v. Worldwide Data) kattintva, az ‚ÄěAdd" parancsot kell v√°lasztani, √©s meg kell adni a szerver URL c√≠m√©t. A ‚ÄěNext" gombra kattintva, a kezdeti teszt sikeress√©ge eset√©n a ‚ÄěFinish" parancsot kell v√°lasztani. A teszt sikertelens√©ge eset√©n a ‚ÄěBack" paranccsal visszat√©rhet√ľnk √©s szerkeszthetj√ľk a megadott el√©r√©si utat, vagy megszak√≠tjuk (‚ÄěCancel") a folyamatot. Fontos, hogy kiz√°r√≥lag csak WMS szerverek linkje adhat√≥ meg.

Magyarorsz√°gi WMS szerverek

A Magyar F√∂ldtani √©s Geofizikai Int√©zet (MFGI) WMS szerver√©re csatlakozva hozz√°f√©rhet√ľnk f√ļr√°spont √©s f√∂ldtani t√©rk√©pekhez, potenci√°lis hullad√©klerak√≥helyek t√©rk√©peihez, valamint talajv√≠zszint m√©lys√©g t√©rk√©pekhez. Az MFGI weblapj√°nak fŇĎoldal√°n v√°lasszuk az 'Adatb√°zisok, webes t√©rk√©pek" men√ľpontot, majd a T√©rk√©pi adatb√°zisaink -> T√©rk√©pszerv√≠zek -> OGC szolg√°ltat√°sok men√ľpontokat. A megjelenŇĎ lista elsŇĎ fele az MFGI WMS szervereinek linkj√©t tartalmazza.