WMS szerverek a Surfer és más GS programokban

Írta: Jakab András on .

A Surfer 12 és 13, a MapViewer 8 és a Didger 5 verziói lehetőséget adnak arra, hogy kényelmesen rácsatlakozzunk egy WMS szerverre (Web Map Service – webes térkép szolgáltató), ahonnan automatikusan térképrátétek tölthetők le a megnyitott projektbe.

A WMS szerverek

A programok számos olyan WMS szerver linkjét tartalmazzák, amelyek megbízhatóknak tekinthetők. Fontos tudni viszont, hogy a WMS szerverek gyakran leállhatnak, vagy nem mindegyik térképréteg működik. Az is előfordulhat, hogy bizonyos rétegek látszólag nem működnek, de a nagyítást megváltoztatva, lehetővé válik a réteg megjelenítése.

A beépített linkeken kívül, lehetőség van további WMS szerverek hozzáadására. Ehhez, jobb egérgombbal a „Download Online Maps" dialógus valamelyik fő kategóriájára (pl. Imagery, U.S. Data, v. Worldwide Data) kattintva, az „Add" parancsot kell választani, és meg kell adni a szerver URL címét. A „Next" gombra kattintva, a kezdeti teszt sikeressége esetén a „Finish" parancsot kell választani. A teszt sikertelensége esetén a „Back" paranccsal visszatérhetünk és szerkeszthetjük a megadott elérési utat, vagy megszakítjuk („Cancel") a folyamatot. Fontos, hogy kizárólag csak WMS szerverek linkje adható meg.

Magyarországi WMS szerverek

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) WMS szerverére csatlakozva hozzáférhetünk fúráspont és földtani térképekhez, potenciális hulladéklerakóhelyek térképeihez, valamint talajvízszint mélység térképekhez. Az MFGI weblapjának főoldalán válasszuk az 'Adatbázisok, webes térképek" menüpontot, majd a Térképi adatbázisaink -> Térképszervízek -> OGC szolgáltatások menüpontokat. A megjelenő lista első fele az MFGI WMS szervereinek linkjét tartalmazza.