Felszínalatti vízek in-situ kármentesítése (remediációja)

Gyorsított anaerob bioremediáció

A gyors√≠tott anaerob bioremedi√°ci√≥ (Enhanced Anaerobic Bioremediation) k√∂lts√©ghat√©kony strat√©gia a halog√©nezett alif√°s v. arom√°s sz√©nhidrog√©nek, a perklor√°tok, a robbanoanyagok (pl. nitr√°tok), az energetikai lŇĎszermaradv√°nyok, a nitr√°tok, a svak, a radionuklidek, az oxid√°lt f√©mek √©s egy√©b szennyezŇĎanyagok mentes√≠t√©s√©re.

BŇĎvebben

Kometabolikus bioremediáció

A kometabolikus bioremedi√°ci√≥s (Cometabolic Bioremediation) technika √ļjszerŇĪ k√°rmentes√≠t√©si gyakorlat. A m√≥dszert alkalmazt√°k n√©h√°ny, legink√°bb ellen√°ll√≥ szerves vegyi anyag eset√©ben, mint pl. PCE, TCE, MTBE, TNT, diox√°n √©s atrazin. A metanotr√≥f bakt√©riumok bizony√≠tottan met√°n monooxigen√°zt √°ll√≠tanak elŇĎ, amely t√∂bb mint 300 f√©le vegyi anyagot (ld. az al√°bbi t√°bl√°zatoit) k√©pes lebontani. A kometabolikus remedi√°ci√≥ m√°sik nagy elŇĎnye, hogy tekintettel arra, hogy a lebont√≥ organizmus nem f√ľgg a vegyi anyagt√≥l mint sz√©nforr√°st√≥l, k√©pes a szennyezŇĎ anyagokat rendk√≠v√≥l kis koncentr√°ci√≥kra lebontani (Hazen 2009).

BŇĎvebben

Gyorsított aerob bioremediáció

A gyors√≠tott aerob bioremedi√°ci√≥s (Enhanced Aerobic Bioremediation) k√°rmentes√≠t√©si elj√°r√°sok alkalmaz√°sa a kŇĎolajsz√°rmaz√°kokkal (BTEX, TPH, stb.) szennyezett felsz√≠nalatti vizekn√©l a legjellemzŇĎbb, de sz√°mos m√°s szennyezŇĎ anyag eset√©ben is alkalmazhat√≥ elj√°r√°s. A m√≥dszert olyan technol√≥gi√°kkal t√°mogatjuk, mint az iSOC passz√≠v g√°z-inf√ļzi√≥, a BioFlo gyors√≠tott term√©szetese cs√∂kken√©s, a gPRO g√°zadagol√≥ rendszer, vagy a TersOx szervetlen peroxid.

BŇĎvebben