gPRO gázadagoló technológia

A gPRO¬ģ (groundwater Pressurized Remediation Optimizer) egy olyan g√°zadagol√≥ technol√≥gia, amely k√©pes nagy g√°zmennyis√©gek folyad√©kokba t√∂rt√©nŇĎ bevitel√°re. Az inVentures Technologies √°ltal fejlesztett Gas inFuion technol√≥gi√°k alapj√°t k√©pezŇĎ struktur√°lt polim√©r, melyet a gPRO¬ģ modulokban is alkalmaznak, hidrof√≥b tulajdons√°g√ļ mikroporozus √ľreges sz√°lalakat tartalmaz, melyek √≥ri√°si fel√ľlet√ľk r√©v√©n nagy mennyis√©gŇĪ g√°zt k√©pesek bevinni a folyad√©kba √ļgy, hogy a folyad√©kban nem v√°ltozik meg az g√°zok √∂ssznyom√°sa.

IsmertetŇĎ

A g√°zt olyan inf√ļzi√≥s elj√°r√°ssal juttatj√°k a v√≠zbe, hogy annak eredm√©nyek√©nt nagy mennyis√©gŇĪ √©s kis leboml√°si r√°t√°j√ļ oldott g√°z keletkezik nyom√°s alatt (permetez√©s (sparge) mentesen).

A gPRO mŇĪk√∂dhet:

  • Ex-situ, pl. √ļgy, hogy a g√°zt (pl. oxig√©nt) ex-situ kezel√©s c√©lj√°b√≥l kiszivatty√ļzott √©s tart√°lyban t√°rolt v√≠zbe juttatj√°k, majd ezt k√∂vetŇĎen visszainjekt√°lj√°k a v√≠zad√≥ba, vagy
  • In-situ √ļgy, hogy k√∂zvetlen√ľl egy k√ļtba helyezik a szennyezett √≠√≥na kezel√©se √©rdek√©ben

Az oldott oxig√©n bevitele a sz√©nhidrog√©nekkel szennyezett vizekbe az MTBE √©s a BTEX komponensek term√©szetes cs√∂kken√©s√©nek gyors√≠t√°s√°ra, az 1990-es √©vek k√∂zep√©tŇĎl egyre gyakrabban haszn√°lt elj√°r√°s. A legt√∂bb konvencion√°lis technol√≥gia az oxig√©n jelentŇĎs r√©sz√©t viszont elpzarolja, mert a bejuttat√°s bubor√©kok keletkez√©s√©vel t√∂rt√©nik, √©s a bubor√©kokban az oxig√©n felemelkedik a talajv√≠zt√ľk√∂rig, ahol elszabadul mielŇĎtt es√©lye lenne felold√≥dni, vagy mielŇĎtt a sz√©nhidrog√©neket lebont√≥ mikroorganizmusok hasznos√≠tan√°k. Ennek az eredm√©nye a nem megfelelŇĎ biodegrad√°ci√≥s hat√°s lesz a nagy vastartalm√ļ, k√∂zepes biol√≥giai oxig√©n ig√©nyŇĪ (BOI), √©s/vagy nagy sz√©nhidrog√©n koncentr√°cij√ļ v√≠zad√≥kban. Tekintettel arra, hogy gPRO b√°rmilyen v√≠zzel keveredŇĎ g√°zt k√©pes feloldani a v√≠zben, a technol√≥gia haszn√°lhat√≥ ak√°r kl√≥rozott sz√©nhidrog√©nekkel (pl. PCE, TCE) vagy nitr√°ttal √©s perklor√°tokkal szennyezett felsz√≠nalatti vizek mentes√≠t√©s√©re.

ElŇĎny√∂k

  • Nagyobb oldott g√°zkoncentr√°ci√≥k k√∂rnyezeti nyom√°son
  • Az automatikus vez√©rl√©s sz√ľks√©g eset√©n le√°ll√≠tja vagy √ļjra ind√≠tja a rendszert
  • Tr√©lerre vagy j√°rmŇĪre szerelt megold√°ssal nagy mobilit√°s √©rhetŇĎ el, ha t√∂bb injekt√°l√°si pontunk van
  • Nincs g√°zvesztess√©g
  • Nem √°ll fenn a gŇĎzbe√°raml√°s vesz√©lye (a tel√≠tetlen z√≥n√°ba)
  • Nincsenek preferenci√°lis g√°z terjed√©si √ļtvonalak
  • Nincs g√°z csapd√°z√≥d√°s √©s ennek eredm√©nyek√©nt lok√°lis talajv√≠z szintemelked√©s
  • A gPRO HP egys√©gek nagy g√°zmennyis√©g √©s g√°z√°ram ig√©nyekre is sk√°l√°zhat√≥k

gPRO iLS

gPRO iLS (in-Line Saturator)

Ha az oxig√©n a forr√°sg√°z, a gPRO iLS norm√°l √∂sszg√°z nyom√°son l√©trehoz √©s fenntart egy stabil oldott oxig√©n atmoszf√©r√°t √©des vagy s√≥szv√≠zben. Az oxig√©n tel√≠t√©s konvencion√°lisabb form√°ival ellent√©tben, a gPRO iLS nem hŇĎm√©rs√©klet fŇĪggŇĎ, sŇĎt nagyobb hŇĎm√©rs√©kleten t√∂bb oxig√©nt juttat be a v√≠zbe.

Az oxig√©n bevitel√©vel egy idŇĎben, a nitrog√©n √©s egy√©b k√°ros g√°zok az √°tviteli folyamat eredm√©nyek√©nt kiv√°lnak a v√≠zbŇĎl, √©s a rendszerben elp√°rolognak. Ennek eredm√©nyek√©nt √ļgy nŇĎ meg az oxig√©n felv√©teli kapacit√°s, hogy a teljes g√°znyom√°s nem v√°ltozik meg. A gPRO iLS teh√°t egyszerre val√≥s√≠tja meg az oxig√©n ell√°t√°st √©s a nitrog√©n elt√°vol√≠t√°s√°t.

A rendszer r√©szletes le√≠r√°s√°t a mell√©kelt vide√≥n √©s mŇĪszaki adatlapon ismertetj√ľk.

gPRO iLS