HiSOC hidrog√©n inf√ļzi√≥

A HiSOC¬ģ az iSOC¬ģ robusztus tulajdons√°gaira √©p√ľl, √©s rendelkezik annak kis √ľzemeltet√©si √©s beruh√°z√°si k√∂lts√©gszerkezet√©vel. Speci√°lis csatlakoz√≥kkal tervezt√©k, kimondottan az√©rt, hogy hidrog√©nt tudjon a talajv√≠zbe juttatni a kl√≥rozott alif√°s sz√©nhidrog√©nek redukt√≠v dekl√≥roz√°s√°nak, a nitr√°t denitrifik√°ci√≥j√°nak √©s a perklor√°tok redukci√≥j√°nak hat√©kony elŇĎseg√≠t√©se √©rdek√©ben. 

HiSOC hidrog√©n inf√ļzi√≥

IsmertetŇĎ

Az √ļjra tervezett hozamszab√°lyoz√≥ 28 cm3/perc hozammal, permetez√©s (sparging) n√©lk√ľl adagolja a H2 g√°zt. A HiSOC 3,6 g/nap H2 g√°zt k√©pes ily m√≥don adagolni (1 g H2 20 g PCE et√©nig t√∂rt√©nŇĎ lebont√°s√°t biztos√≠tja). A HiSOC 2-collos kutakba helyezhetŇĎ.

A rendszer flexibilit√°sa √©s az ellen√∂rz√∂tt hidrog√©n bevitel r√©v√©n megelŇĎzhetŇĎk a szerves elektron donorok alkalmaz√°sa eset√©n gyakran jelentkezŇĎ m√°sodlagos v√≠zminŇĎs√©gi probl√©m√°k, √©s kik√ľsz√∂b√∂lhetŇĎ a biomassz√°nak csup√°n az√©rt t√∂rt√©nŇĎ stimul√°l√°s√°t, hogy a szerves elektron donorok ferment√°ci√≥ r√©v√©n hidrog√©nt termeljenek.

FŇĎbb alkalmaz√°sok

A H2 egy erŇĎs elektron donor, melyet az al√°bbi esetekben alkalmaznak biostimul√°ci√≥s c√©llal:

  • Kl√≥rozott alif√°s sz√©nhidrog√©nek (CAH) redukt√≠v kl√≥rveszt√©ssel t√∂rt√©nŇĎ lebont√°sa; PCE, TCE, DCE, stb.
  • Nitr√°t denitrifik√°ci√≥
  • Perklor√°tok disszimil√°ci√≥s lebont√°sa talaj-v√≠zben

A szennyezŇĎ anyagok bioeremedi√°ci√≥ja a hidrog√©n - mint elektron akceptor - k√∂zvetlen beinjekt√°l√°sa r√©v√©n val√≥s√≠that√≥ meg. Az injekt√°l√°s a HiSOC g√°z inf√ļzi√≥s rendszerrel t√∂rt√©nik. Amennyiben nem √°llnak fenn anaerob viszonyok, a H2 bejuttat√°sa biztos√≠tja annak l√©trej√∂tt√©t. A hidrog√©nig√©nyt a kezel√©si z√≥n√°ban egym√°ssal versengŇĎ elektron akceptorok √©s a jelen l√©vŇĎ szennyezŇĎ anyag t√∂meg√©nek becsl√©se alapj√°n lehet meghat√°rozni. Amennyiben lehets√©ges, a sz√°m√≠t√°snak tartalmaznia kell a kezel√©si z√≥n√°ban az oldott √©s a talajhoz k√∂t√∂tt elektron akceptorok, valamint a talajv√≠z √°raml√°sa r√©v√©n ide jut√≥ elektron akceptorok mennyis√©g√©t is. Az √≠gy kalkul√°lt hidrog√©nig√©nyt √∂sszehasonl√≠tva a HiSOC hidrog√©n adagol√°si k√©pess√©g√©vel, kisz√°m√≠that√≥ a sz√ľks√©ges injekt√°l√≥ kutak sz√°ma.

A hidrogénigény kiszámításának részletes eljárását a "Principles and Practices of Enhanced Anaerobic Bioremediation of Chlorinated Solvents (AFCEE, 2004) kiadványban lehet tanulmányozni.