Újdonságok a Visual MODFLOW Flex 2014.2 verzióban

ZoneBudget zónák egyszerű definiálása

A szuberegionális vízmérleg számítások céljából létrehozandó zónák a modelltér adott részére digitalizált zárt és nyílt törtvonalak és pontok, vagy egy meglévő adatobjkektum (pl. shapefájl v. DXF réteg) kiválasztása révén lehetséges.

Kis permeabilitású gátak támogatása - Horizontal Flow (Wall) Barrier (HFB)

Az új verzió támogatja a Horizontal Flow Barrier (HFB) csomagot, amelyet kis permeabilitású szivárgási akadályok (vetők, zagygátak, stb.) szimulációjára lehet alkalmazni. A fal típusú peremfeltételek definiálása nagyon egyszerű: csupán egy vonalas objektum digitalizálására, vagy egy meglévő koncepcionális adatobjektum kiválasztására van szükség az X-Y térbeli kitrejedés meghatározása végett. A vertikális határokat a definiálás során kiválasztott rétegek adják.

A fal peremfeltételeket a modell több rétegéhez is hozzá lehet rendelni, és a numerikus attribútumokat közveltenül egy CSV fájl segítséfével lehet megadni. A peremfeltételek megjeleníthetők 3D és 2D nézetekben.

Javított részecske-követési opciók

Az új verzióban a részecskéket (a MODPATH részére) kör digitalizálása vagy egyéni részecskék elhelyezésével definiálhatjuk. A több rétegen keresztül szűrőzött vízkivételi kutak szimulációja érdekében, a részecskéket meghatározott modellréteghez rendelhetjük hozzá.

A részecskéket egy vagy több rétegből eltávolíthatjuk: egyszerűen csak egy négyszöget kell a kívánt terület köré digitalizálni, és az azon belül található récsecskéket máris törölhetjük.

A talajvíztükör megjelenítése

A Visual MODFLOW 2014.2 képes a talalvíztükör részletes 2D és 3D ábrázolására. Mindkét ábrázolásmódban, a talajvíz színárnyékolt felületként és kontúrokként kerül megjelenítésre. Szelvénynézetben (sor és oszlop) a talajvíztükröt smított interpolált vonalként, vagy "diszkrét", szakaszolt törtvonalként lehet ábrzázolni. Utóbbi esetben a MODFLOW cellák határozáák meg a szakaszokat.

Utólagos feldolgozás céljából, a víztükör adatok kényelmesen CSV fájlba exportálhatók.

Flexibilis színárnyékolási opciók

Szín és értékhatárok testre szabása, és a modelltulajdonságok, peremek, nyomásszintek, depressziók, koncentrációk és a víztükör kívánság szerinti megjelenítése 2D és 3D módokban.

Numerikus modellbementek fejlett szerkesztési lehetősége

A Visual MODFLOW Flex 2014.2 teljes körü lehetőségeket biztosít az inpu állományok hozzáféréséhez és az adatok haladó szintű szerkesztéséhez. Az input adatok CSV fájlokba exportálhatók, szerkeszthetők Excel-ben vagy szövegszerkesztőben, majd visszatölthetők a Visual MODFLOW Flex felületbe. Amennyiben a felhasználónak saját scriptjei vannak, azok rávezethetők a CSV fájlformátumra, ezáltal lehetővé téve egyszerre több input hatékony szerkesztését.

Diagramok exportálása CSV (Excel) formátumba

A modelleredmények CSV formáumú fájlba eportálhatók, és beolvashatók Excel-be, vagy a kedvenc diagramkészítő alkalmazásunkba, ahol tovább formázhatók és elemezhetők (számított és modellezett nyomások, áttörési görbék).

Egyéb újdonságok

  • Elforgatott rácsok támogatása
  • A tulajdonság zĂłnák alapĂ©rtelmezett szĂ­nei megegyeznek a Visual MODFLOW Classic beállĂ­tásaival, Ă©s Ă­gy könnyebben összehasonlĂ­thatĂłk a tulajdonságok Ă©s a peremfeltĂ©telek a kĂ©t felĂĽlet )Flex Ă©s Classic) között.
  • Javitott navigáciĂłs a munkafolyamatokban, lehetĹ‘vĂ© tĂ©ve az elvĂ©gzett feladatok átugrását.
Zone Budget zónák definiálása
HFB peremfeltétel
Javított részecske elheyezés
Talajvíztükör megjelenítése különböző módokon
Koncentrációk testre szabott színárnyékolása
Exportálás Excel-be
Elforgatott numerikus rácsok