Újdonságok a Visual MODFLOW Flex 4.1 verzióban

A Visual MODFLOW Flex 4.1, bár köztes verziónak számít, rengeteg bővítéssel, fejlesztéssel és javítással jött ki. Az alábbi táblázat tartalmazza a legfontosabb újdonságok vázlatos leírását.

Megjelenítés és beállítások

 • 2D/3D nĂ©zetekben valĂł navigálás billentyűkkel - A nyĂ­l billentyűkkel eltolhatĂł a nĂ©zet, a numerikus billentyűzet +/- Ă©s a Page up/down billentyűk pedig zoomolásra használhatĂłk. AktĂ­v 3D nĂ©zetben a Shift + fel/le gombok mĂłdosĂ­tják a modellnek a horizonthoz viszonyĂ­tott relatĂ­v dĹ‘lĂ©sĂ©t, a Shift + jobb/bal gombok pedig elforgatják a modellt a vertikális tengely körĂĽl.
 • TetszĹ‘leges kontĂşrok - A 2D Ă©s 3D nĂ©zetekben, valamint a Flex Viewer-ben, a kontĂşrvonalak kezdeti Ă©s vĂ©gsĹ‘ szintjĂ©nek megadásával testre szabhatĂłk a kontĂşrok. MeghatározhatĂł a kontĂşrintervallum is, Ă©s tetszĹ‘leges Ă©rtĂ©kű kontĂşrvonal is megjelenĂ­thetĹ‘. Egyik nĂ©zet beállĂ­tásai a többi nĂ©zetben is Ă©rvĂ©nyesek.
 • 3D nĂ©zetek alapĂ©rtelmezett beállĂ­tásai - LĂ©trehozhatĂłk Ă©s elmenthetĹ‘k projekt-specifikus alapĂ©rtelmezett beállĂ­tások a 3D nĂ©zet mindegyik adattĂ­pusához.

Munkafolyamatok

 • ModellezĂ©si cĂ©lok - A transzport szimuláciĂłk modellezĂ©si cĂ©ljai bármikor mĂłdosĂ­thatĂłk, nem csak a modell felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek kezdeti lĂ©pĂ©sĂ©ben.
 • Translate/Run modellbeállĂ­tások - A Classic felĂĽlet haladĂł beállĂ­tásaihoz hasonlĂłan, megadhatĂłk azok az egyĂ©ni csomagok, amelyeket a szimuláciĂł során le szeretnĂ©nk fordĂ­tani Ă©s/vagy futtatni. LehetĹ‘vĂ© válik ezáltal, többek között, a felhasználĂłi felĂĽletek által mĂ©g támogatott csomagok futtatása.

Rácsszerkesztési fejlesztések

 • CellamĂ©ret kontroll a koncepcionális modellekhez - A numerikus rácsokhoz hasonlĂłan, immár teljes mĂ©rtĂ©kben kontrollálhatĂł a rácsmĂ©ret a rács lĂ©trehozása során; a cellamĂ©ret egĂ©sz számkĂ©nt megadhatĂł, megkönnyĂ­tve a kĂ©sĹ‘bbiekben a ráccsal valĂł szerkesztĂ©si/számĂ­tási feladatok elvĂ©gzĂ©sĂ©t, vagy akár a jelentĂ©sek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t.

Fejlesztések a tulajdonságok és a peremfeltételek definiálásához

 • LGR peremfeltĂ©telek - Az LGR modellekben a szĂĽlĹ‘ Ă©s az utĂłdrácsot egyaránt Ă©rintĹ‘ peremfeltĂ©telek (közös rácsfelĂĽletet metszĹ‘ peremfeltĂ©telek) meghatározhatĂłk a koncepcionális Ă©s a numerikus munkafolyamatok bármelyikĂ©ben.
 • Dual Domain Mass Transfer - A Flex 4.1 támogatja az MT3DMS Ă©s a MODFLOW-SURFACT transzport kĂłdokkal valĂł Dual Domain Mass Transfer modellek lĂ©trehozását (ld. mĂ©g FrissĂ­tett modellkĂłdok).
 • TelĂ­tetlen zĂłnabeli vĂ­záramlás (Unsaturated Zone Flow - UZF) csomag - A Flex támogatja az 1-D telĂ­tetlen vĂ­záramlás modellezĂ©sĂ©t a MODFLOW-2005 UZF csomaggal.

FrissĂ­tett modellkĂłdok

 • FrissĂ­tett MODFLOW-2005 - MODFLOW-2005 v.1.12.00, a USGS MODFLOW-2005 legfrissebb verziĂłja.
 • FrissĂ­tett MODFLOW-NWT - MODFLOW-NWT v.1.1.2, a USGS MODFLOW-NWT legfrissebb verziĂłja
 • MODFLOW-SURFACT támogatás – A Visual MODFLOW Flex támogatja a MODFLOW-SURFACT v.4.0 verziĂłt, a HydroGeoLogic, Inc. által fejlesztett, teljesen kapcsolt szivárgáshidraulikai Ă©s transzport kĂłdot, amely robusztus mĂłdszerekkel Ă©s javĂ­tott szimuláciĂłs kĂ©pessĂ©gekkel kezeli a komplex telĂ­tett/telĂ­tetlen áramlási Ă©s transzportfolyamatokat. A modell a USGS moduláris MODFLOW kĂłdon alapul, Ă©s az alábbi csomagokat tartalmazza:

MODFLOW-SURFACT-CHART-for-website
Megjegyzés: A MODFLOW-SURFACT programot HydroGeoLogic, INC. fejleszti, és külön kiegészítőként vásárolható meg a Visual MODFLOW Flex felülethez. A Flex felület tartalmazz a program demó verzióját, amely 10.000 cellát tartalmazó rácsméretig használható kiértékelés céljából. A SURFACT támogat egyéb csomagokat (pl. süllyedés (SUB), streamflow routing (SFR), stb.), amelyek a Flex felülettől függetlenül előkészíthetők, de futtathatók a Flex felület alatt.

Egyéb

 • FĂĽlek le- Ă©s visszacsatolása - A fĂĽlek (Tabs) lecsatolhatĂłk önállĂł ablakokkĂ©nt a kĂ©pernyĹ‘ bármely rĂ©szĂ©re kitehetĹ‘k. Egyszerűen hĂşzással Ă©s elengedĂ©ssel, vagy jobb egĂ©rgombbal a fĂĽlre kattintva Ă©s az 'Undock Tab' parancsot választva odahelyezhetĹ‘ az ablak, ahová a felhasználĂł kĂ­vánja. HasonlĂł "hĂşzás/elengedĂ©s" v. jobb-egĂ©rgomb 'Dock Tab' paranccsal az ablak visszacsatolhatĂł a program fĹ‘ablakába.
 • Explorer támogatás - A Visual MODFLOW Flex .AMD fájlok megnyithatĂłk közvetlenĂĽl a Windows ExplorerbĹ‘l
 • .Net Keretrendszer 4.6.1 - Tartalmazza a telepĂ­tĹ‘
 • About/Splash ablakok - A verziĂł- Ă©s az lĂ©tesĂ­tĂ©si szám (build number) megjelenik a program indĂ­tásakor felbukkanĂł Splash ablakban Ă©s az About ablakban.
 • JavĂ­tott teljesĂ­tmĂ©ny - JavĂ­tott memĂłriahasználat Ă©s teljesĂ­tmĂ©ny