RISC5

RISC5

Humán- és ökotoxikológiai kockázetelemzés

 • Hum√°ntoxikol√≥giai √©s √∂kotoxikol√≥giai kock√°zatelemz√©s
 • K√∂lts√©g- √©s energiahat√©kony, ter√ľlet-specifikus k√°rmentes√≠t√©si megold√°sok keres√©se
 • √Ātfog√≥ modellezŇĎ √©s kock√°zatjellemzŇĎ szoftvercsomag

 

√Āttekint√©s

A RISC5 program seg√≠ts√©g√©vel transzportmodellez√©sek, valamint hum√°neg√©szs√©g√ľgyi √©s √∂kotoxikol√≥giai kock√°zatelemz√©sek k√©sz√≠thetŇĎk szennyezett ter√ľletek r√©sz√©re. A teljes m√©rt√©kben Windows alap√ļ program haszn√°lata nagyon egyszerŇĪ, m√≥dszerei pedig, a US EPA kock√°zatelemz√©si ir√°nyelvein (expoz√≠ci√≥becsl√©s, toxicit√°s felm√©r√©s, kock√°zatbecsl√©s) alapulnak (Risk Assessment Guidance for Superfund - US EPA, 1989). A program kb. 120 vegyi anyag tulajdons√°gait tartalmaz√≥ adatb√°zissal rendelkezik, √©s a RISC5 t√°bl√°zatos √©s grafikus eredm√©nyei k√∂zvetlen√ľl Excel-ben jelennek meg.

r5_step41

Alkalmaz√°sok

 • A szennyezett k√∂rnyezeti elemek (levegŇĎ, v√≠z, talaj) miatti expoz√≠ci√≥b√≥l ad√≥d√≥ hum√°neg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatok becsl√©se.
 • T√°pl√°l√©kl√°nc szŇĪrŇĎmodellek f√∂ldi √©s v√≠zi √∂kol√≥giai kock√°zatelemz√©sekhez
 • Kock√°zaton alapul√≥ k√°rmentes√≠t√©si hat√°r√©rt√©kek becsl√©se.
 • EgyszerŇĪ sors- √©s transzportmodellek k√©sz√≠t√©se.
 • Felsz√≠ni vizekre √©s √ľled√©kekre vonatkoz√≥ lehets√©ges √∂kol√≥giai hat√°sok becsl√©se.
 • K√∂rnyezeti adatok √©s hat√°r√©rt√©kek menedzsel√©se √©s t√°rol√°sa.
r5_step31

Tulajdons√°gok

A RISC5 interfész

A RISC5 logikus men√ľszerkezettel rendelkezik, amely v√©gigvezet a kock√°zatelemz√©s vagy a transzportmodell futtat√°s√°nak sz√ľks√©ges l√©p√©sein. EgyszerŇĪen v√©gezd el a programban v√°zolt 6 l√©p√©st, √©s m√°ris megkapod az eredm√©nyeket. Amennyiben bizonytalan vagy valamelyik input param√©tert illetŇĎen, egyszerŇĪen ind√≠tsd el a vegyi anyag vagy param√©ter adatb√°zist, √©s v√°lassz a gyakran haszn√°lt param√©terek k√∂z√ľl.

r5_main_1

A vegyi anyagok kiv√°laszt√°sa

A RISC5 lehetŇĎv√© teszi t√∂bb mint 120 gyakori vegyi anyag kiv√°laszt√°s√°t, melyeknek fizikai, k√©miai √©s toxicit√°si adatait is megadja. A vegyi anyagok adatb√°zisa bŇĎv√≠thetŇĎ.

r5d_step1b

A szennyezŇĎd√©sforr√°s √©s a koncepcion√°lis modell meghat√°roz√°sa

A felhaszn√°l√≥ kiv√°laszthatja az elemz√©s t√≠pus√°t (hum√°neg√©szs√©g√ľgyi vagy √∂kol√≥giai), megadhatja a forr√°s hely√©t, illetve az expoz√≠ci√≥s √ļtvonalat. LehetŇĎs√©g van arra is, hogy az expoz√≠ci√≥s pontban a koncentr√°ci√≥kat k√∂zvetlen√ľl adjuk meg, azaz nem modellezz√ľk a forr√°st√≥l val√≥ szennyezŇĎd√©sterjed√©st.

r5d_step2a

Receptor-pont koncentrációk meghatározása

A harmadik l√©p√©sben a receptor-pont koncentr√°ci√≥k meghat√°roz√°sa t√∂rt√©nik a 2. l√©p√©sben megadott k√∂zegekre. K√©t m√≥dszerrel hat√°rozhat√≥k meg a receptor-pont koncentr√°ci√≥k: a felhaszn√°l√≥ megadhatja k√∂zvetlen√ľl a receptor-pont koncentr√°ci√≥kat, vagy megadhat egy forr√°sz√≥na koncentr√°ci√≥t, √©s terjed√©s-/transzportmodell seg√≠ts√©g√©vel megbecs√ľli a receptor-pont koncentr√°ci√≥kat.

r5d_step3a

Receptorok leírása / ökológiai kockázatvizsgálat

A felhaszn√°l√≥ kiv√°lasztja az expoz√≠ci√≥s √ļtvonalakat, ami term√©szetesen a kor√°bbi l√©p√©sek f√ľggv√©ny√©ben t√∂rt√©nik. Defini√°lhatjuk, hogy melyek azok a beviteli kapuk (bŇĎr, bel√©gz√©s, lenyel√©s, stb.), amelyeken kereszt√ľl, bejuthatnak a vegyi anyagok az emberi szervezetbe. majd egy k√∂vetkezŇĎ l√©p√©sben megadjuk az expon√°lt szem√©lyek expoz√≠ci√≥s tulajdons√°gait (tests√ļly, kitetts√©gi gyakoris√°g, stb.), illetve m√≥dos√≠thatjuk ak√°r a vegyi anyagok param√©tereit is.

r5d_step4b

Amennyiben √∂kotoxikol√≥giai vizsg√°latot v√©gz√ľnk, itt kell mindenek elŇĎtt elv√©gezn√ľnk egy √∂kol√≥giai szŇĪrŇĎvizsg√°latot. A szŇĪrŇĎvizsg√°lat alapj√°n el lehet d√∂nteni, hogy van-e egy√°ltal√°n sz√ľks√©g √∂kol√≥giai kock√°zatelemz√©sre, vagy nincs. Amennyiben igen, akkor a k√∂vetkezŇĎ l√©pesek sor√°n kiv√°laszthatjuk a felsz√≠ni v√≠zre √©s az √ľled√©kekre vonatkoz√≥ megengedett koncentr√°ci√≥kat. Sz√°mos orsz√°g szabv√°nya k√∂z√ľl v√°laszthatunk √©s hozhatjuk l√©tre a vizsg√°latunk c√©lj√°b√≥l megfelelŇĎ t√°bl√°zatot. Ha mindez megt√∂rt√©nt, utols√≥ l√©p√©sk√©nt, fel√©p√≠thetj√ľk a t√°pl√°l√©kl√°ncot: adatb√°zisb√≥l kiv√°lasztjuk a receptor v√©gpontokat, defini√°ljuk a receptor-specifikus param√©tereket, meghat√°rozzuk a t√°pl√°l√©kforr√°sokat, √©s megadjuk a ter√ľlet-specifikus input param√©tereket. V√©g√ľl bevihetj√ľk vagy m√≥dos√≠thatjuk a vegyi anyagok √∂kol√≥gia toxikol√≥giai √©rt√©keit.

r5d_step4ecob

Kockázat / tápláléklánc kalkulációk

Ebben a l√©p√©sben, az EPA kock√°zatelemz√©si ir√°nyelveiben k√∂z√∂lt egyenletek felhaszn√°l√°s√°val, a program kisz√°m√≠tja a lehets√©ges karcinog√©n kock√°zatokat √©s nem-karcinog√©n vesz√©lyess√©gi ar√°nyokat/indexeket. Itt van arra is lehetŇĎs√©g, hogy hum√°ntoxikol√≥giai kock√°zatelemz√©s eset√©n kisz√°moljuk a k√°rmentes√≠t√©si c√©l√©rt√©keket √ļgy, hogy a felhaszn√°l√≥ √°ltal defini√°lt c√©lkozk√°zat, illetve vesz√©lyess√©gi indexek az elfogadhat√≥ √©rt√©kekn√©l kisebbek legyenek.

r5d_step5a

Eredmények megtekintése

A kock√°zatelemz√©s eredm√©nyeit a program Excel t√°bl√°zat form√°j√°ban k√©sz√≠ti el, ez√©rt azok gyakorlatilag semmif√©le ut√≥feldolgoz√°st nem ig√©nyelnek, √©s egyszerŇĪen bem√°solhat√≥k egy jelent√©sbe. Ha k√°rmentes√≠t√©si hat√°r√©rt√©keket is sz√°moltunk, akkor a t√°bl√°zat minden k√∂zegre megadja a koncentr√°ci√≥kat.

r5d_step6a

Rendszerigény

 • Pentium g√©p
 • 15 Mb szabad merevlemezhely
 • Windows XP, Vista v. Windows 7
 • 1024 x 768 k√©pernyŇĎ felbont√°s
 • Microsoft Excel 2003 vagy √ļjabb