Modellkalibráció támogatása a PEST v.12.3-val

A Visual MODFLOW Flex 2012.2 verzió tartalmaz egy új interfészt a PEST program számára. Az interfészt úgy alakították ki, hogy az minden szintű modellező számára könnyen használható legyen, lépésenként végigvezetve őt a kalibrációs folyamat minden egyes elvégzendő fázisán. Továbbá, az interfész lehetővé teszi a PEST komplexebb képességeinek a támogatását is, és a kontrollfájl közvetlen elérését, lehetőséget biztosítva a gyakorlott modellezők részére a PEST futtatás teljes testre szabására.

  • Egyszerű, intuitĂ­v felhasználĂłi felĂĽlet: A PEST folyamaton egy egyedi munkafolyamat alapĂş felhasználĂłi felĂĽlet vezet vĂ©gig, lehetĹ‘vĂ© tĂ©ve a PEST bemenetek hatĂ©kony megadását, Ă©s kizárĂłlag az inputok Ă©s az eredmĂ©nyek Ă©rtelmezĂ©sĂ©re valĂł koncentrálást.
  • Több modell kezelĂ©se Ă©s összehasonlĂ­tása egyetlen projekt keretĂ©ben: A projekt keretĂ©ben könnyen összehasonlĂ­thatĂłk több PEST futtatás eredmĂ©nyei az eredeti modell eredmĂ©nyeivel. A tulajdonság paramĂ©terek vizuálisan összehasonlĂ­thatĂłk az egymás mellĂ© helyezett nĂ©zetekben, Ă©s kiszámĂ­thatĂłk a vĂ­zszintek közötti eltĂ©rĂ©sek több modellfuttatás eredmĂ©nyeinek alapján.
  • VezetĹ‘pontok (Pilot Points) támogatása: A rögzĂ­tett vezetĹ‘pontok hozzáadásával biztosĂ­thatĂł, hogy a PEST realisztikus Ă©s reprezentatĂ­v paramĂ©ter Ă©rtĂ©keket generáljon. A vezetĹ‘pontok könnyen exportálhatĂłk meglĂ©vĹ‘ GIS adatkĂ©szletekbĹ‘l, vagy kĂ©zzel digitalizálhatĂłk egy interaktĂ­v 2D betekintĹ‘ben. A rögzĂ­tett Ă©s a lágy pontok között eltĂ©rĹ‘ szimbĂłlum stĂ­lusok alkalmazásával tehetĂĽnk kĂĽlönbsĂ©get a 2D/3D betekintĹ‘kben.
  • KĂ©znĂ©l lĂ©vĹ‘ PEST vezĂ©rlĹ‘k: A PEST vezĂ©rlĹ‘pult lehetĹ‘vĂ© teszi a tĂşl sokáig futĂł vagy a nem haladĂł PEST futtatások gyors befejezĂ©sĂ©t.
  • Egy kattintásos exportálás Excel-be: A formattált PEST eredmĂ©nyek Excel-be exportálhatĂłk, lehetĹ‘vĂ© tĂ©ve a teljesen testre szabott paramĂ©ter Ă©rtĂ©k Ă©s paramĂ©ter Ă©rzĂ©kenysĂ©gi diagramok lĂ©trehozását.
  • A PEST eredmĂ©nyek azonnali elĂ©rĂ©se: A Visual MODFLOW Flex alkalmazásával nem kell mappákban keresgĂ©lnĂĽnk a PEST eredmĂ©nyek megtalálása Ă©rdekĂ©ben. Az összes PEST eredmĂ©ny kĂ©nyelmesen megjelenĂ­thetĹ‘ az alkalmazásban, azonnali hozzáfĂ©rĂ©st biztosĂ­tva a PEST futtatási informáciĂłkhoz, Ă©s lehetĹ‘vĂ© tĂ©ve a gyors Ă©s hatĂ©kony döntĂ©sek meghozatalát.
  • Szabványos PEST fĂĽggvĂ©nyek támogatása: A futtatás elĹ‘tt a PEST Check opciĂł automatikusan ellenĹ‘rzi, hogy a bemeneti fájlok tartalmaznak-e hibákat. A gyorsabb futtatás, a javĂ­tott numerikus stabilitás Ă©s a jobb, megbĂ­zhatĂłbb PEST eredmĂ©nyek Ă©rdekĂ©ben számos regularizáciĂłs opciĂł közĂĽl választhatunk, mint pl.: a Tyihonov (preferált Ă©rtĂ©k Ă©s preferált homogĂ©n) Ă©s az SVD-Assist.
pest-1
pest-2
pest-3
pest-4