Bójás vízminőség monitoring pont a Dunán

Írta: Jakab András on .

Zöld Sziget

Több mint egy hĂłnapja ĂĽzemel Budapesten a Műegyetem Rakpart elĹ‘tti Zöld Szigeten egy bĂłjába telepĂ­tett online monitoring pontunk. Ez a kĂ­sĂ©rleti megoldás lehetĹ‘sĂ©get biztosĂ­t arra, hogy viszonylag nagy vĂ­zszintváltozások esetĂ©n is biztonságosan telepĂ­thetĹ‘ Ă©s ĂĽzemeltethetĹ‘ legyen a monitoring állomás. A bĂłjába egy Aquaread AP-7000 tĂ­pusĂş, öntisztĂ­tĂł mechanikával ellátott szonda kerĂĽlt a kapcsolĂłdĂł GSM/GPRS kommunikáciĂłs rendszerrel. A szonda 12 vĂ­zminĹ‘sĂ©gi paramĂ©tert mĂ©r 10 perces gyakorisággal, melyeket naponta 4 alkalommal kĂĽld el, Ă©s azonnal megjelenĂ­thetĹ‘k egy biztonságos webportálon.

Szivárgáshidraulikai és transzportmodellezés tanfolyam

Írta: Jakab András on .

Alkalmazott modellezés képzés, melynek során a résztvevők átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak a MODFLOW (MODFLOW-2005, MODFLOW -NWT, MODFLOW-USG), a MODPATH, a ZoneBudget, az MT3D/RT3D, a SEAWAT és a PEST modellekről, ill. modulokról. Ezzel párhuzamosan, gyakorlati példákon keresztül elsajátítható a szivárgáshidraulikai és a transzportmodellek felépítése Visual MODFLOW Premium Flex környezetben. A tanfolyam megismerteti a modellezési folyamat egyes alaplépéseit a koncepcionális modellépítéstől, a numerikus modell implementáción keresztül a modellkalibrációig. A 4 nap során, felváltásos rendszerben történik az elméleti részek ismertetése, illetve minden résztvevő saját számítógépén - melyet biztosítunk - végezheti el a Visual MODFLOW Premium gyakorlatokat.

Nagy adatsűrűségű vízminőség monitoring rendszerek

Írta: Jakab András on .

Monitoring rendszer

Az in-situ vízminőség szenzorok (optikai és ion-szelektív) egyre inkább hozzáférhetők, és a segítségükkel vizsgálható vízminőségi paraméterek száma is egyre bővül. Ha figyelembe vesszük, hogy az adatgyűjtési technikák és az adatelemzési módszerek viszont már régen rendelkezésünkre állnak, könnyen belátható, hogy kitűnő, és teljesen új lehetőségek állnak rendelkezésre a vízminőség paraméterek széles skálájának nagy frekvenciájú monitorozására.

Nitrát és ammónium/ammónia mérése vizekben

Írta: Jakab András on .

Nitrát monitoring

A vízi ökoszisztémák növényeinek növekedésében az egyik meghatározó tápanyag a nitrogén (nitrát és ammónium). Fő forrásaként megemlíthetők a szennyvíztisztító telepek, a településekről, a szántóföldekről és az állattartó telepekről származó lefolyás, de származhat a szerves anyagok bomlásából, valamint műtrágya bemosódásból is. A nitrát vízoldható, és a fel nem használt mennyiség beszivároghat a talajba és a vízadó rétegekbe, potenciálisan elszennyezve azokat.