Újdonságok a Visual MODFLOW Flex 4.0 verzióban

A Visual MODFLOW 4.0 rövidebb idő alatt több feladat elvégzését teszi lehetővé, és nagyobb rugalmasságot biztosít. Az új verzió "újra bevezeti" a Classic felület néhány olyan fontos "régi" funkcióját, melyeket kimondottan a felhasználók igényeltek, ill. néhány teljesen új képességgel is bővült.

Az alábbi felsorolásban  CL  jelölĂ©ssel láttuk el azokat a kĂ©pessĂ©geket, amelyeket a Flex a Classic verziĂłbĂłl "örökölt" meg, ill.  ĂšJ  cĂ­mkĂ©vel láttuk el a teljesen Ăşj kĂ©pessĂ©geket.

Rácsszerkesztési bővítések

 CL  Numerikus rácsszerkesztĂ©s - A lĂ©trehozott rácsok most már könnyen szerkeszthetĹ‘k sorok, oszlopok, vagy Ă©rtekek hozzáadása rĂ©vĂ©n. Teljes kontroll alatt tarthatĂł a beillesztett cellák helye Ă©s száma, Ă©s "visszavonás" opciĂł áll rendelkezĂ©sre, ha a kĂ­vánt eredmĂ©ny nem megfelelĹ‘.

 ĂšJ  Törtszám alapĂş rácsfinomĂ­tás - A rácstávolság mĂłdosĂ­tása (finomĂ­tás v. durvĂ­tás) törtszámok alapján. PĂ©ldául, egy adott terĂĽleten belĂĽl megadhatĂł, hogy 3 egymás melletti cellát 2 cellára konvertáljon (vagy tetszĹ‘leges egyĂ©b arányban). Ez a tulajdonság rendkĂ­vĂĽl fontos, ha meg akarjuk tartani a rács jĂłságát, elkerĂĽlendĹ‘ a rossz arányosságĂş cellákat.

 ĂšJ  CellamĂ©ret kontroll - Teljes kontroll a cellamĂ©ret felett a rácsgeneráláskor Ăşgy, hogy egĂ©szszám mĂ©retű cellák definiálásával megkönnyĂ­tjĂĽk a kĂ©sĹ‘bbi számĂ­tásokat Ă©s a jelentĂ©sĂ­rást.

 CL  RácsjĂłsági mutatĂłk - A rácsszerkesztĂ©s során a maximális cellalĂ©pĂ©st meghaladĂł cellák vizuális megjelölĂ©se. A rácsonkĂ©nt egyedileg definiált cellalĂ©pĂ©s tolerancia olyan rugalmasságot jelent, amellyel jĂł minĹ‘sĂ©gű rácsok hozhatĂłk lĂ©tre, csökkentve a rács-alapĂş numerikus problĂ©mákat Ă©s/vagy számĂ­tási idĹ‘t. 

Tulajdonság és peremfeltétel szerkesztési bővítések

 CL  HozzárendelĂ©s keresztszelvĂ©nyben - PeremfeltĂ©telek Ă©s tulajdonságok hozzárendelĂ©se v. szerkesztĂ©se szelvĂ©ny nĂ©zetekben, garantáva a pontos elhelyezĂ©st.

 CL  Számolt Ă©rtĂ©kek támogatása - PeremfeltĂ©tel attribĂştumok megadása számolt Ă©rtĂ©kek alapján, pl. folyĂł tĂ­pusĂş peremfeltĂ©telek esetĂ©n.

 CL  PeremfeltĂ©tel validáciĂł - BelsĹ‘ ellenĹ‘rzĹ‘ vizsgálatok a hozzárendelt peremfeltĂ©teleken, hogy azok megfeleljenek a MODFLOW követelmĂ©nyeinek. PĂ©ldául, hogy a kezdĹ‘ Ă©s a vĂ©gsĹ‘ nyomások a cella felsĹ‘ Ă©s alsĂł oldalai közĂ© kerĂĽlnek. A Flex automatikusan javaslatot tesz a hiba helyesbĂ­tĂ©sĂ©re.

 ĂšJ  Több szegmenses lineáris interpoláciĂł a peremfeltĂ©telek definiálása során - LehetĹ‘sĂ©g van lineáris interpoláciĂłval csak egy adott peremszakasz mentĂ©n definiálni a peremfeltĂ©telt, vagy több szegmensre eltĂ©rĹ‘ lineáris interpoláciĂłt alkalmazni. 

 ĂšJ  Tulajdonság Ă©s peremfeltĂ©tel másolás/beillesztĂ©s Ă©s csoportos hozzárendelĂ©s - Ha az Ă©rtĂ©kek már rendelkezĂ©sre állnak a Flex-en kĂ­vĂĽlrĹ‘l, azok gyorsan másolhatĂłk Ă©s beilleszthetĹ‘k közvetlenĂĽl a peremfeltĂ©telbe vagy a tulajdonságzĂłna dialĂłgusokba. Ha szĂĽksĂ©gĂĽnk több cellába ugyanazon Ă©rtĂ©keknek a beillesztĂ©sĂ©re, ez most megtehetĹ‘ egyetlen kattintással.
 ĂšJ  Vizuálisan interaktĂ­v szerkesztĹ‘ - SzeretnĂ©d cellánkĂ©nt szerkeszteni s peremfeltĂ©telek, vagy a cellaĂ©rtĂ©keket? Az Ăşj, vizuálisan interaktĂ­v szerkesztĹ‘ lehetĹ‘vĂ© teszi egy Ă©rtĂ©k kiválasztását, Ă©s megkeresi a cella helyĂ©t a rácsnĂ©zĹ‘ben, vagy kiválaszthatunk egy cellát a rácsnĂ©zĹ‘ben, Ă©s közvetlenĂĽl szerkeszthetjĂĽk a cellaĂ©rtĂ©ket.

Egyéb bővítések

 ĂšJ  MellĂ©krács lĂ©trehozása - Egy regionális nagyobb modell valamelyik alrácsa alapján gyorsan, kĂ©t kattintással lĂ©trehozhatĂł egy Ăşj modell (az összes peremfeltĂ©tel meghatározásával). Ez a lehetĹ‘sĂ©g lokális transzportmodellek lĂ©trehozása esetĂ©n hasznos.

 CL  DXF támogatás - Bármely Flex betekintĹ‘ ablakban megjelenĂ­thetĹ‘k 2D v. 3D DXF-ek alaptĂ©rkĂ©pkĂ©nt megkönnyĂ­tve a modellterĂĽleten belĂĽl a helyek azonosĂ­tását.

 CL  ElĹ‘zĹ‘ futtatás számolt nyomásainak felhasználása - Az Ăşj modellfuttatások kezdeti nyomásaikĂ©nt felhasználhatĂłk egy elĹ‘zĹ‘ futtatás eredmĂ©nyei.

 ĂšJ  FlexScript DSL szkriptek - Utálod az egeret, de szereted a billentyűzetet?. A FlexScript segĂ­tsĂ©gĂ©vel gyors mĂłdosĂ­tások vagy pontos másolatok kĂ©szĂ­thetĹ‘k a rácstervekrĹ‘l, a tulajdonságokrĂłl Ă©s a peremfeltĂ©telekrĹ‘l anĂ©lkĂĽl, hogy az interfĂ©szen belĂĽl bárhová kattintani kĂ©ne.

Verziószám módosítás

Az új verzióval módosult a szoftver verziószámának jellege is. Az eddigi év alapú verziószámok eltűnnek, és az új verzió verziószáma ezúttal 4.0. A későbbiekben mindig az első számjegy fogja jelezni a főverzió számát, a pont utáni számjegy pedig a mellékverziót. A módszer sokkal áttekinthetőbb, és könnyebben követhetők a módosítások.

Numerikus rácsszerkesztés
Törtszámalapú rácsfinomítás
Peremfeltételek definiálása szelvény nézetekben
Teleszkópikus rácsfinomítás - lokális modell létrehozása regionális modellből