RBCA Tool Kit for Chemical Releases

RBCA Tool Kit for Chemical Releases

Humántoxikológiai kockázatelemzés

  • Szennyezett talajok √©s felsz√≠nalatti vizek
  • K√∂lts√©g- √©s energiahat√©kony, ter√ľlet-specifikus k√°rmentes√≠t√©si megold√°sok keres√©se
  • √Ātfog√≥ modellezŇĎ √©s kock√°zatjellemzŇĎ szoftvercsomag

 

√Āttekint√©s

Az RBCA Tool Kit for Chemical Releases √°tfog√≥ modellezŇĎ √©s kock√°zatjellemzŇĎ programcsomag 1. f√°zis√ļ (Tier 1) √©s 2. f√°zis√ļ (Tier 2) RBCA (Risk Based Corrective Action) ki√©rt√©kel√©sekhez. Az egyszerŇĪen haszn√°lhat√≥ szennyezŇĎd√©sterjed√©s modellek √©s a kock√°zatelemz√©si eszk√∂z√∂k teljes sk√°l√°ja lehetŇĎv√© teszik az un. "meg-nem-bolygatott-√°llapot" vagy "alap√°llapot" (baseline) jellemzŇĎ kock√°zatainak kisz√°m√≠t√°s√°t, √©s a kock√°zaton alapul√≥ k√°rmentes√≠t√©si hat√°r√©rt√©kek meghat√°roz√°s√°t az √∂sszes lehets√©ges talaj, talajv√≠z, felsz√≠ni v√≠z √©s levegŇĎ expoz√≠ci√≥s √ļtvonalra.

Tulajdons√°gok

Expoz√≠ci√≥s √ļtvonal ki√©rt√©kel√©sek

Kock√°zat alap√ļ ki√©rt√©kel√©se a talajv√≠z, a felsz√≠ni v√≠z, a feltalaj, a k√ľlt√©ri √©s a belt√©ri levegŇĎ expoz√≠ci√≥s √ļtvonalaknak rezidenci√°lis, a helysz√≠nen dolgoz√≥ √©s a felhaszn√°l√≥ √°ltal defini√°lt receptorok eset√©re.

exposure paths

Transzport modellek

Mindegyik expoz√≠ci√≥s √ļtvonal eset√©ben a transzport modellek a vegyi anyagok sz√©les sk√°l√°j√°t modellezik: TPH, neh√©zf√©mek, kl√≥rozott sz√©nhidrog√©nek, peszticidek √©s sz√°mos egy√©b. A t√∂bb expoz√≠ci√≥s pont (Multiple Points of Exposure (POEs)) lehetŇĎv√© teszi a t√©nyleges √©s a potenci√°lis pontok elemz√©s√©t egyazon futtat√°s keret√©ben.

transport modeling

Nem-permanens modellezési opciók

A permanens levegŇĎ, talaj √©s talajv√≠z expoz√≠ci√≥s modelleken k√≠v√ľl, a program lehetŇĎv√© teszi a nem-permanens talajv√≠z elemz√©seket, melyek seg√≠ts√©g√©vel a legnagyobb expoz√≠ci√≥n k√≠v√ľl meghat√°rozhat√≥ az is, hogy az mikor fog bek√∂vetkezni.

Kémiai / Toxikológiai információk

Az RBCA Tool Kit t√∂bb mint 600 gyakran elŇĎfordul√≥ vegyi anyag toxikol√≥giai √©s k√©miai tulajdons√°gait tartalmaz√≥, testre szabhat√≥ integr√°lt adatb√°zissal rendelkezik. A felhaszn√°l√≥ kiv√°lasztja a vegyi anyagot, √©s a fontos adatok automatikusan bet√∂ltŇĎdnek. Be√°ll√≠that√≥k preferenci√°k, melyek szerint az USA-ban, Hollandi√°ban, vagy az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gban publik√°lt alap√©rtelmezett toxikol√≥giai √©rt√©kek ker√ľlnek felhaszn√°l√°sra.

chem tox

EgyszerŇĪ haszn√°lat

Az RBCA Tool Kit grafikus felhaszn√°l√≥i fel√ľlet√©t √ļgy tervezt√©k, hogy vizu√°lisan v√©gigvezeti a felhaszn√°l√≥t a kock√°zatelemz√©s √∂sszes l√©p√©s√©n. A k√©pess√©gek k√∂z√ľl megeml√≠thetŇĎk a k√©nyelmes m√©rt√©kegys√©g-konverzi√≥, import√°l√°s √©s export√°l√°s √©s a jelent√©s nyomtat√°si opci√≥k.

main_screen

Rendszerigény

  • PC Pentium (500 MHz)
  • 512 MB RAM
  • Microsoft Windows 2000 v. √ļjabb
  • Microsoft Excel 2003, 2007, 2010, v. 2013 - az Excel 64-bites verzi√≥ja nem t√°mogatott

A program csak az Excel angol-nyelvŇĪ verzi√≥ja alatt mŇĪk√∂dik garant√°ltan hibamentesen.