iSOC passz√≠v g√°z-inf√ļzi√≥s rendszer

A szabadalmaztatott g√°z inf√ļzi√≥s (Gas inFusion) technol√≥gia szuperszatur√°ci√≥s oldott g√°zkoncentr√°ci√≥k el√©r√©s√©t biztos√≠tja folyad√©kokban. Az iSOC¬ģ (in situ Submerged Oxygen Curtain) olyan struktur√°lt polimer t√∂meg√°tviteli egys√©g, amely a kitŇĪnŇĎ t√∂megtranszfer el√©r√©s√©t nagy fajlagos fel√ľletŇĪ ‚Äď kb. 7.000 m2/m3 ‚Äď hidrof√≥b, mikropor√≥zus, √ľreges sz√°l√ļ anyag r√©v√©n biztos√≠tja. A bubor√©kmentes anyag√°tvitel megval√≥s√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges megfelelŇĎ g√°znyom√°st egy belsŇĎ szab√°lyoz√≥szelep biztos√≠tja.

iSOC passz√≠v g√°z-inf√ļzi√≥s rendszer

A legt√∂bb konvencion√°lis technol√≥gia, az oxig√©n nagy r√©sz√©t elpocs√©kolja, mert a kialakul√≥ bubor√©kok felemelkednek a talajv√≠zt√ľk√∂rig, √©s az oxig√©n elszabadul mielŇĎtt beold√≥dna a v√≠zbe, vagy mielŇĎtt felhaszn√°ln√°k a lebont√≥ mikroorganizmusok.

IsmertetŇĎ

Tulajdons√°gok √©s elŇĎny√∂k

ElŇĎny√∂k

 • 40-200 ppm oldott oxig√©n koncentr√°ci√≥k el√©r√©se a talajv√≠z jellemzŇĎi √©s az iSOC¬ģ elhelyez√©si m√©lys√©ge f√ľggv√©ny√©ben
 • Megl√©vŇĎ 2-collos kutakba helyezhetŇĎ
 • Szabv√°nyos g√°zpalackra csatolhat√≥
 • Nincs energiaig√©ny, nincs sz√ľks√©g szivatty√ļkra, √©s nincsenek mell√©kg√°zok v. vesz√©lyes mell√©k-term√©kek
 • Kicsi, egyszerŇĪ, hat√©kony, biztos √ľzemŇĪ, k√∂nnyen alkalmazhat√≥ √©s nagyon kis √ľzemeltet√©si √©s karbantart√°si ig√©ny

Egyetemes

 • alkalmazhat√≥ forr√°ster√ľleti kezel√©sre, ut√≥sim√≠t√°si c√©llal, vagy a szennyezŇĎd√©s elv√°ndorl√°s√°nak megakad√°lyoz√°s√°ra
 • b√°rmiylen g√°z inf√ļzi√≥j√°ra alkalmas (oxig√©n, prop√°n, met√°n, hidrog√©n √©s et√°n), √©s
 • alkalmazhat√≥ kometabolikus kezelk√©sre (alk√°ng√°zokkal)

Hordozható

 • nincsenek mozg√≥ alkatr√©szek √©s nincs elektromos √°ramig√©ny, √©s
 • k√∂nnyen elsz√°ll√≠that√≥ egy √ļj injekci√≥s ponthoz vagy egy √ļj ter√ľletre

MegfizethetŇĎ

 • 3 db. iSOC¬ģ √©ves oxig√©nig√©nye kevesebb, mint kb. $250,
 • a konkurens technol√≥gi√°khoz k√©pest a legkisebb √ľzemeltet√©si √©s karbantart√°si k√∂lts√©gek,
 • val√≥di teljes√≠tm√©ny alap√ļ k√∂lts√©g t√≠pus√ļ technol√≥gia, √©s
 • n√©h√°ny √≥ra alatt √ľzembe helyezhetŇĎ √©s rendk√≠v√ľl k√∂nnyen kezelhetŇĎ

Technológia

Az iSOC¬ģ az in situ Submerged Oxygen Curtain (in situ s√ľllyesztett oxig√©nf√ľgg√∂ny) jelent√©snek a r√∂vid√≠t√©se. Olyan felsz√≠nalatti v√≠z remedi√°ci√≥s technol√≥gia, amely szuperszatur√°lt oxig√©n- √©s egy√©b szubsztr√°tum koncentr√°ci√≥kat hoz l√©tre a talajv√≠zben.

A szabdalmaztatott Gas InFusion technol√≥gi√°t az inVentures Technologies fejlesztette ki. Maga a technol√≥gia hidrof√≥b tulajdons√°g√ļ √ľreges sz√°lakat tartalmaz, melyek r√©v√©n szuperszatur√°ci√≥s oldott oxig√©nkoncentr√°ci√≥k j√∂nnek l√©tre. A rozsdamentes ac√©lb√≥l k√©sz√ľlŇĎ (ő¶ = 41 mm, L = 318 mm) iSOC eszk√∂zt egy sor monitoring vagy mentes√≠tŇĎ k√ļtba kell elhelyezni, hogy egy nagy koncentr√°ci√≥j√ļ oldott g√°zf√ľgg√∂nyt hozzunk l√©tre.

Az iSOC¬ģ egys√©g k√∂zvetlen√ľl, permetez√©s (sparging) n√©lk√ľl transzfer√°lja a g√°zokat a v√≠zbe. Mindegyik egys√©g egy nagy nyom√°s√ļ g√°zforr√°sra van csatlakoztatva (oxig√©n v. egy√©b szubsztr√°tum g√°z). A csatlakoztat√°st poliuret√°n cs√∂vekkel lehet megval√≥s√≠tani, a g√°zell√°t√°s pedig egy nyom√°scs√∂kkentŇĎvel √©s nyom√°sm√©rŇĎkkel ell√°tott rendszeren kereszt√ľl t√∂rt√©nik. Az iSOC¬ģ egys√©g felsŇĎ r√©sz√©n egy bajuszos csatlakoz√≥ (barbed fitting) tal√°lhat√≥, amelyre r√°h√ļzhat√≥ a 0,17" v. 4 mm belsŇĎ √°tm√©rŇĎjŇĪ poliuret√°n csŇĎ √©s a szŇĪrŇĎ, amely a poliuret√°n csŇĎ 0,25" v. 6 mm k√ľlsŇĎ √°tm√©rŇĎj√©hez van m√©retezve. Az egys√©g felsŇĎ r√©sz√©n tal√°lhat√≥ egy kiemelŇĎ szem is, amelyre egy biztons√°gi kiemelŇĎ huzal k√∂thetŇĎ.

Az iSOC¬ģ egy kis k√∂lts√©gŇĪ technol√≥gia, amellyel szuperszatur√°lhat√≥ a felsz√≠nalatti v√≠z a szennyezŇĎd√©s term√©szetes cs√∂kken√©s√©nek gyors√≠t√°sa c√©lj√°b√≥l. Az el√©rhetŇĎ oldott oxig√©nkoncentr√°ci√≥k 40 - 200 ppm k√∂z√∂tt v√°ltozhatnak, annak f√ľggv√©ny√©ben, hogy milyen a v√≠zad√≥, √©s milyen m√©lyen t√∂rt√©nik az injekt√°l√°s. A technol√≥gi√°nak nincsenek mozg√≥ alkatr√©szei, √©s nem ig√©nyel elektromoss√°got. Az egys√©gek egyszerŇĪen √©s gyorsan k√∂lt√∂ztethetŇĎk egyik injekt√°l√°si pontr√≥l a m√°sikra, vagy ak√°r egy m√°sik ter√ľletre.

Az iSOC¬ģ-nak az injekt√°l√≥ k√ļt k√∂r√ľli hat√≥sugara 4,6 - 6,1 m (15 - 20 l√°b) vagy m√©g nagyobb. Az egys√©get jellemzŇĎen a szennyezŇĎd√©sforr√°snak az √°raml√°si ir√°ny szerinti felvizi r√©gi√≥j√°ban helyezik el. Hab√°r a technol√≥gia elsŇĎsorban a talajv√≠z √°raml√°si sebess√©g√©tŇĎl √©s a v√≠zad√≥ oxig√©nig√©ny√©tŇĎl f√ľgg, rossz v√≠zad√≥kban fontos szerepet t√∂lt be a molekul√°ris diff√ļzi√≥ is.

Az egys√©g 2"-os (51 mm) vagy nagyobb monitoring kutakba helyezhetŇĎ, √©s az oxig√©n √°tvitel hat√©konys√°ga k√∂zel 100%-os. A szŇĪrŇĎh√∂z √©s az oxig√©npalackhoz poliuret√°n csŇĎvel csatlakoztathat√≥. Az iSOC belsŇĎ hozamszab√°lyoz√≥ja 16 cm3/perc hozamra van √°ll√≠tva, √©s automatikusan kompenz√°l a v√≠zszintv√°ltoz√°s f√ľggv√©ny√©ben. Egy iSOC¬ģ egys√©g 28 l oxig√©nt haszn√°l el egy nap alatt, teh√°t egy 1,5 m3-es kism√©retŇĪ oxig√©npalack kb. 53-54 napig biztos√≠tja az oxig√©nell√°t√°st.

Az iSOC¬ģ t√∂bb sz√°z olyan ter√ľletre lett telep√≠tve, amelyek kŇĎolajsz√°rmaz√©kok vagy kl√≥rozott sz√©nhidrog√©nek √°ltali talajv√≠zszennyez√©ssel jellemezhetŇĎ. A ter√ľletek d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©ge az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokban, Kanad√°ban, Eur√≥p√°ban √©s √Āzsi√°ban tal√°lhat√≥. Alkalmazhat√≥ elsŇĎdleges remedi√°ci√≥s technol√≥giak√©nt, ut√≥kezel√©sre, vagy egyszerŇĪen csak a szennyezŇĎd√©s tov√°bbterjed√©s√©nek megg√°tol√°s√°ra.

Alkalmaz√°sok

FŇĎbb alkalmaz√°sok

 • sz√©nhidrog√©nek
 • vinil-klorid
 • amm√≥nia
 • 1,4-diox√°n

Felszínalatti víz remediációs alkalmazások

SzennyezŇĎG√°zElektron donorSz√©nforr√°sFolyamat
Sz√©nhidrog√©n O2 szennyezŇĎ szennyezŇĎ Aerob
lebont√°s
Sz√©nhidrog√©n O2 + alk√°n alk√°n + szennyezŇĎ alk√°n + szennyezŇĎ Aerob
lebont√°s
MTBE O2 szennyezŇĎ szennyezŇĎ Aerob
lebont√°s
MTBE O2 + alk√°n alk√°n + szennyezŇĎ alk√°n + szennyezŇĎ Aerob
kometabolizmus
CAH H2 H2 in situ szerves Anaerob
lebont√°s 
CAH  H2  H2 + szerves adagolt szerves  Anaerob
lebont√°s 
CAH  alk√°n  alk√°n  alk√°n  Anaerob
lebont√°s 
CAH  O2 + alk√°n  alk√°n  alk√°n  Aerob
kometabolizmus 
CAH  O2  alk√°n  in situ szerves (term√©szetes met√°n)  Aerob
kometabolizmus 
CAH (vinil-klorid)  O2  szennyezŇĎ  szennyezŇĎ  Aerob
lebont√°s 
CAH (vinil-klorid)  O2 + alk√°n  et√©n + szennyezŇĎ  et√©n + szennyezŇĎ  Aerob
lebont√°s 
Amm√≥nia  O2  amm√≥nia  in situ szerves v. CO2  Nitrifik√°ci√≥
(aerob) 
Nitr√°t  H2 +/- CO2  H2  in situ szerves v. CO2  Denitrifik√°ci√≥
(anaerob) 
Perklor√°t  H2 +/- CO2  H2 szerves v. CO2 in situ szerves v. CO2  Disszimil√°ci√≥s redukci√≥ (anaerob) 
1,4-diox√°n  O2 + prop√°n  prop√°n  in situ v. adagolt szerves  Aerob
kometabolizmus 

CAH - Klórozott alifás szénhidrogének (Chlorinated Aliphatic Hydrocarbons)
MTBE - Metil terc-butil éter (Methyl Tertiary Butyl Ether)